dinsdag 1 november 2011

Boeken.....

Gisteren, toen ik op mijn werkkamer bezig was, viel mijn oog op de boekenplank. Of kan ik beter zeggen boekenplanken. Want door de jaren heen heb ik inmiddels heel wat quiltboeken verzameld.

Niet gehinderd door enige kennis ben ik jaren geleden zomaar met quilten begonnen. Ik kocht stofjes en een nieuwe hobby was geboren. Na verloop van weken leek het mij handig om toch wat kennis op te doen. Dus leende ik het boek van Karin Pieterse in de bieb. Want op dat moment was het boek niet meer verkrijgbaar in de boekhandel. Na wat blokken gemaakt te hebben schoof ik dat project aan de kant. Het was me veel te saai. Ik houd van een beetje actie en snelheid en juist op dat moment kocht ik ook mijn 1e naaimachine. Ik begon aan een log cabin quilt. Alle repen en stroken knipte ik met de hand en ik naaide op rasterquick. Twee dingen die ik nu nooit meer zou doen.

Maar enfin, ik kocht dit boek:


een rolmes, liniaal en snijmat en ontelbaar veel quilts heb ik op de naaimachine gemaakt. Soms nog een project tussendoor op de hand. Maar de naaimachine bleef toch favoriet.

Heel veel mensen halen hun neus op voor het quilts maken op de naaimachine. En waarom? Geen idee. In mijn ogen is een quilt maken met de naaimachine net zo knap en kundig als het naaien met de hand. Misschien is de naaimachine nog wel lastiger. Probeer maar eens kleine stukjes te naaien op de machine, of maak maar eens perfecte puntjes.
Gelukkig leven we in een vrij land en kan iedereen zelf zijn/haar keuzes maken. Maar goed....terug naar de boeken; ontelbaar veel quilts heb ik ook uit dit boek gemaakt:

Dit is zo ongeveer een bijbel als je houdt van quilts naaien op de naaimachine.

De laatste tijd neig ik weer naar het quilts maken op de hand. Ik kies daarbij patronen en quilts die ik mooi vind. Ik zoek daarbij graag in boeken maar ook op internet zijn de meest prachtige gratis patronen te vinden. En daarnaast heb ik boekenplanken vol met jaargangen van Ariadnes. Wat een heerlijk tijdschrift was dat toch. Jammer dat zoiets niet meer bestaat.
Een boek wat ik altijd graag doorblader is dit boek:

Er staan zulke prachtige quilts in. Ik blijf er naar kijken. Ik heb er pas 1 quilt uit gemaakt (al heb ik dit boek al zeker 6 jaar in huis) en deze staat hoog op mijn verlanglijstje:


Mijn nieuwste aanwinsten op boekengebied zijn deze boeken:En zien jullie dat schatje op de cover. De stofjes liggen al klaar! En dit boek:
Zien jullie de quilts rechtsonderin? Die gaat het worden!

Nu ben ik zeer benieuwd wat jullie favoriete quiltboek is. Wie durft?

5 opmerkingen:

soyee zei

Ik zie Joseph's colour(ed) dream coat, daar was jij toch ook mee bezig? Dat vind ik een heel leuke.
Ik heb ook weleens gedacht dat naaien met de machine vals spelen is. Inmiddels ben ik daar van afgestapt. Het is allebei handwerk wat met plezier gedaan wordt en dáár gaat het om. Als je méér plezier hebt als het sneller gaat vooral dat lekker doen.
Ik klopte vroeger de eieren voor een biscuitdeeg met de hand, totdat ik bedacht dat er mixers waren uitgevonden.............
Mijn favo boeken zijn toch wel "Moderne quiltontwerpen " van Kathy Doughty and Sarah Fielke en Quick quilts, large and small van Rosemary Wilkinson. Ik houd erg van vrolijke quilts.

Wieke van Keulen zei

Je hebt een hele mooie uitgekozen. Prachtig vind ik hem. Het boek ken ik niet, maar daar ga ik zeker naar op zoek. Mijn favoriete boek wisselt. Ik ben dol op Kim Diehl en Yoko Saito. Maar ik heb nog veel meer mooie boeken.

Kiekplaotiesenzo zei

Ik heb de naam en titel van het eerste boek opgeschreven denk dat het wat voor mij is als beginnende quilster? .... Ga eerst zoeken op bol.com. En de quilt die jij wilt gaan maken is prachtig, ben benieuwd hoe jij dat doet. groetjes.

Ann zei

These are all great books but my favourite is the one I have and that is "Big Books of Best Loved Quilt Patterns".

marcella zei

Country quilts van Linda Seward
http://www.amazon.com/Country-Quilts-Linda-Seward/dp/0802114709
alle quilts in het boek vind ik prachtig en zou ik zo willen maken. Jaren geleden toen ik het boek gekocht en nu nog steeds. Prachtig gefotografeerd ook allemaal, een heerlijk boek om bij te mijmeren wat je allemaal nog zou kunnen maken :)