zondag 25 december 2011

Kerstverhaal

We schrijven Kerstmis 1980. Het is een bewogen jaar geweest in Nederland. Beatrix is tot koningin gekroond en in Amsterdam waren er krakersrellen tijdens de inauguratie. Van Agt is premier in Nederland en Jimmy Carter president van de VS, later dat jaar zal hij worden afgelost door Ronald Reagan.
De Olympische Spelen zijn in Lake Placid met slechts 1 gouden medaille voor Nederland; Annie Borckink op de 1500 meter schaatsen. Joop Zoetemelk wint die zomer de tour de France.
In meerdere opzichten was het wereldwijd een roerig jaar.

Ook in ons gezin was het een roerig jaar. Mijn ouders hadden allebei een druk bestaan. Vakantie was nooit tijd voor maar met Kerst werd uitgepakt.
Kerstfeest bij ons thuis was altijd een hele happening. Familieleden werden uitgenodigd en bleven meestal ook allemaal slapen. Met de voorbereidingen voor het kerstdiner werd al dagen vantevoren begonnen. De kinderen werden allemaal in het nieuw gestoken en alles moest er perfect uitzien.

Het was echter nooit een overdadig feest. Gezelligheid met familie stond voorop. In de kerstnacht met z'n alleen naar de kerk en bij thuiskomst werd er nog wat gegeten. 1e kerstdag werden er liedjes gezongen bij de kerstboom en stond natuurlijk het kerstdiner centraal. Altijd was ons huis gevuld met de kerst. Mijn moeder was altijd het stralende middenpunt van deze kerstdagen. Zij zorgde ervoor dat iedereen zich vermaakte, wat te eten had maar dat het vooral een kerst zou zijn waarbij de gezelligheid nog lang bij zou blijven.

Hoe genoten hebben wij van de kerstmis van 1980. Het concept was hetzelfde. Familie bleef slapen en eten. Het huis was gevuld met liefde en gezelligheid. En toch was het anders. Maar wat konden we de vinger niet op leggen.

Bijna een jaar later wisten we het. Kerstmis 1980 was de laatste kerst met mama in ons midden. November 1981 overleed ze op 41 jarige leeftijd. De kerst van 1981 was opeens heel anders.

En nu schrijven we kerst 2011. Dertig jaar later. Straks zal mijn huis gevuld zijn met dierbare familieleden die hier kerst komen vieren. Intens ga ik ervan genieten. Met warme gedachtes en dankbaarheid denk ik dan aan mijn ouders. Want zij leerde mij hoe je kerst moet vieren met lieve familie en vrienden om je heen.

Ik wens iedereen warme, gezellig en sfeervolle kerstdagen toe.

7 opmerkingen:

Annelies zei

Ik word een beetje stil van je verhaal. Ja, Kerstmis is ook een tijd van terugkijken.
Ik wens je hele prettige Kerstdagen en een gelukkig 2012 !

Anoniem zei

Dat zal er ingehakt hebben in 1981, om zo jong zo'n jonge moeder te verliezen.
Gelukkig kun jij 30 jaar later met je gezin en anderen het kerstfeest vieren met in het hart de herinneringen aan het kerstfeest thuis.
Fijne dagen Astrid, geniet ervan.

Juicybear zei

Wat een verhaal zeg en dat je je moeder zo vroeg verloren bent.
Hele fijne feestdagen toegewenst en een super 2012.
Groetjes Anneke

quilting Jeannet zei

Ja, ik sluit me bij de anderen aan, wat vreselijk om zo jong je moeder te moeten verliezen, maar ook wat heerlijk dat je op zulke warme kerstfeesten kan terugkijken, meninggeen zal je daar om benijden.

Hartelijke groetjes,

Marjan zei

Ook ik werd stil van je verhaal...
Ik wens je al het goede voor deze dagen en voor het nieuwe jaar!
Hartelijke groeten,
Marjan

Wieke van Keulen zei

Wat een ontroerend verhaal, Anna. En wat was je moeder nog jong en jij waarschijnlijk ook. Te jong! Fijn dat je met warme gedachten en dankbaarheid aan je ouders terugdenkt. Koester deze gedachten maar en geef ze door aan je geliefden. Dank voor het delen; het is goed om zo nu en dan even stil gezet te worden.

Ans zei

Een beetje late reactie, maar wat een mooi verhaal is dat.Ik kan begrijpen dat het dierbare herinneringen zijn die je ieder jaar weer ophaalt. Groetjes, Ans