zaterdag 31 december 2011

Op de valreep van 2011

De laatste dag alweer van 2011. Eigenlijk een dag om terug te blikken op het oude jaar. Maar daar ben ik niet zo goed in. Ik word daar altijd een beetje sentimenteel van. Dus ik kijk niet achterom maar blik vooruit. Naar een fris en onbeschreven nieuw jaar wat voor ons ligt. Wat zal het ons brengen?

Zal Koningin Beatrix afstand doen van de troon? Zal Nederland Europees kampioen voetbal worden? Zullen we een gouden medaille halen tijdens de Olympische spelen van Londen? Zal de euro een stabiele munt blijken te zijn en zal onze economie weer een beetje aantrekken? Of belanden we misschien wel in de diepste recessie die de Nederlandse geschiedenis ooit heeft gekend? Wie zal het zeggen. Niemand weet het. En dat is maar goed ook. Want dat maakt het leven een stuk spannender en makkelijker. Want wat zou je voor een leven hebben als je al wist wat er volgend jaar oktober gaat gebeuren?

Hoe dan ook. Hier staat de fles champagne al vast koud om het nieuwe jaar goed in te knallen:


Op quiltgebied staat er natuurlijk ook van allerlei spannends te gebeuren. Er gaat een heus quiltdorp gebouwd worden! Mocht je meer informatie willen dan kijk maar eens hier.
En wat te denken van het project van Jeannet en Conny; winkelen in eigen kast. Ik ga een poging doen om me eraan te houden maar of het lukt? Ik vrees dat ik in januari al in overtreding ga.

Tijdens de kerstdagen heb ik mijn heil gezocht in het stitchen. Het eerste blok is inmiddels af en het 2e is in de maak
Het patroon is van Sweet Gatherings  Ik kocht het destijdens bij haar als blok van de maand. Elke maand kreeg ik een sneeuwmanpatroontje samen met de garenclub waar ik toen ook lid van was. Heerlijk om elke maand zo'n pakketje in de bus te vinden.

Maar goed...terug naar de sneeuwmannen. Die liggen al jaren in de kast te wachten tot ze uit hun verpakking mogen. En net voor kerst had ik daar opeens zin in. Wie weet combineer ik deze sneeuwmanblokken wel met mijn blauwe log cabin blokken:Dat zou ook nog een optie kunnen zijn. Ik zie wel. Eerst maar eens zorgen dat ik 12 blokken gestitcht krijg. Dat zal ook wel niet zonder slag of stoot gaan vrees is.

Buiten knalt het hier al flink met vuurwerk. Altijd een teken dat het toch echt oudjaarsdag is. Dadelijk nog wat boodschapjes halen en dan wellicht nog wat handwerken. Vanavond zal het huis hier gevuld zijn met vrienden die het oude jaar uitluiden en het nieuwe jaar verwelkomen.

Ik wil alle lezers van mijn blog heel erg bedanken voor het afgelopen jaar. Voor jullie hartverwarmende reacties en mails die ik heb ontvangen. Het geeft mij telkens weer een boost om te schrijven waar ik mee bezig ben op handwerkgebied. En het stimuleert en inspireert mij om projecten af te maken of op te starten. Dank jullie wel.

Daarnaast wil ik iedereen een hele gezellige maar bovenal veilige jaarwisseling toewensen! Tot in 2012!

zondag 25 december 2011

Kerstverhaal

We schrijven Kerstmis 1980. Het is een bewogen jaar geweest in Nederland. Beatrix is tot koningin gekroond en in Amsterdam waren er krakersrellen tijdens de inauguratie. Van Agt is premier in Nederland en Jimmy Carter president van de VS, later dat jaar zal hij worden afgelost door Ronald Reagan.
De Olympische Spelen zijn in Lake Placid met slechts 1 gouden medaille voor Nederland; Annie Borckink op de 1500 meter schaatsen. Joop Zoetemelk wint die zomer de tour de France.
In meerdere opzichten was het wereldwijd een roerig jaar.

Ook in ons gezin was het een roerig jaar. Mijn ouders hadden allebei een druk bestaan. Vakantie was nooit tijd voor maar met Kerst werd uitgepakt.
Kerstfeest bij ons thuis was altijd een hele happening. Familieleden werden uitgenodigd en bleven meestal ook allemaal slapen. Met de voorbereidingen voor het kerstdiner werd al dagen vantevoren begonnen. De kinderen werden allemaal in het nieuw gestoken en alles moest er perfect uitzien.

Het was echter nooit een overdadig feest. Gezelligheid met familie stond voorop. In de kerstnacht met z'n alleen naar de kerk en bij thuiskomst werd er nog wat gegeten. 1e kerstdag werden er liedjes gezongen bij de kerstboom en stond natuurlijk het kerstdiner centraal. Altijd was ons huis gevuld met de kerst. Mijn moeder was altijd het stralende middenpunt van deze kerstdagen. Zij zorgde ervoor dat iedereen zich vermaakte, wat te eten had maar dat het vooral een kerst zou zijn waarbij de gezelligheid nog lang bij zou blijven.

Hoe genoten hebben wij van de kerstmis van 1980. Het concept was hetzelfde. Familie bleef slapen en eten. Het huis was gevuld met liefde en gezelligheid. En toch was het anders. Maar wat konden we de vinger niet op leggen.

Bijna een jaar later wisten we het. Kerstmis 1980 was de laatste kerst met mama in ons midden. November 1981 overleed ze op 41 jarige leeftijd. De kerst van 1981 was opeens heel anders.

En nu schrijven we kerst 2011. Dertig jaar later. Straks zal mijn huis gevuld zijn met dierbare familieleden die hier kerst komen vieren. Intens ga ik ervan genieten. Met warme gedachtes en dankbaarheid denk ik dan aan mijn ouders. Want zij leerde mij hoe je kerst moet vieren met lieve familie en vrienden om je heen.

Ik wens iedereen warme, gezellig en sfeervolle kerstdagen toe.

woensdag 21 december 2011

Kerst is in aantocht.....

Ook hier in de huis. Nog 1 dagje werken en dan begint voor mij ook even een periode van rust en bezinning. Net zoals iedereen vind ik de weken en dagen voor kerst druk. Het begint met voorstellingen van de kinderen, een kerstconcert, kerstborrels, recepties en dan heb ik het nog niet eens over het huishouden wat ook nog moet gebeuren, wat kerstcadeautjes kopen, de boodschappen. Ondanks alle drukte is het ook wel een gezellige tijd. Alle huizen zijn mooi versierd en mensen zijn over het algemeen vrolijk. Behalve die ene meneer gisterochtend bij de AH. Maar ik zal jullie het verhaal besparen!

Bij het opzoeken van de kerstspullen kwam ik nog 2 kleine quiltjes tegen die ik ooit gemaakt heb:De kerst met de kerstmannetjes is mijn favoriet. Ik vind die mannetjes zo grappig. Verder dan dit reikt mijn gequilte kerstversiering ook niet hoor. Ik heb me nog wel uitgeleefd op een paar kerststukken waarvan er eentjes, helaas door de verse bloemen, alweer aan vervanging toe is.
Gelukkig is het nog geen kerst en heb ik daar nog ruim de tijd voor. Eerst maar eens zorgen dat de rest van de boodschappen in huis komt zodat ik 1e kerstdag 13 personen te eten kan geven!

Ik wens iedereen stressvrije pre-kerstdagen

vrijdag 16 december 2011

Log cabin....

een van mijn favoriete patronen blijft toch wel de log cabin. Het verwerken van honderen meters strookjes blijft mij verbazen. Of je nu een scrapquilt maakt of juist een quilt in prachtige evenwichtige kleuren. Het levert altijd een verrassend resultaat op. Een van mijn eerste quilts die ik ooit maakte op de naaimachine was een log cabin quilt. Het werd een quilt voor mijn destijds 4 jarige zoontje. Zelf zocht hij de stoffen uit want de kleine meneer wist destijds al wat hij mooi vond. De quilt ligt bij tijd en wijle trouwens nog steeds over zijn bed heen.

Ik heb de quilt destijds genaaid op een ondergrond van rasterquick. Iets wat ik nu nooit meer zou doen. Want ondanks dat het resultaat heel strak is vind ik de quilt ook op een plank lijken. Bovendien werd het doorpitten er niet eenvoudiger op.

De quilt is eigenlijk ook een beetje aan de kleine kant om helemaal goed over zijn bed te passen. Want inmiddels is de kleine meneer groot geworden en was een bed van 2.20 noodzakelijk om te kopen. Dus moet er ook een nieuwe quilt komen. En met dat in gedachten ben ik gaan snijden. Heel veel stroken van 1,5 inch breed. Want ik wil de quilt uit mijn favoriete log cabin boek maken:Helaas kan ik jullie geen plaatje laten zien van de quilt die ik wil gaan maken domweg omdat ik er geen kan vinden. En mijn fototoestel is even niet voorhanden. Eigenlijk is dat ook niet belangrijk want ik heb uiteindelijk besloten om een eigen draai aan de quilt te gaan geven. Dit zijn het soort stofjes wat ik heb uitgezocht. Misschien lijkt het een beetje zoet voor een jongensquilt maar ik vind het resultaat toch mooi worden.En dit zijn de eerste blokken:
Ik vond ook nog kleine dresden plates op mijn werkkamer. Ooit een keertje in een jolige bui geknipt en genaaid.

Qua kleur passen ze er prima bij maar ik weet niet of ik ze er tussen ga verwerken. De tijd zal het leren. Dit zal een van die projecten zijn waarbij ik telkens een paar blokjes naai en aan het eind van het jaar moet de quilt klaar zijn. 2012 heb ik het dan over hè?

Over elke dag een blokje gesproken..... hebben jullie het huisjespatroon ook al ontvangen van Jeanneke? Leuk is tie hè? Mijn handen jeuken om een blokje te maken. Maar ik ben heel streng voor mezelf. Eerst de babyblocks afmaken. Nog 4 blokjes eraan naaien en dan wil ik een rand eromheen zetten. Wordt vervolgd.

dinsdag 13 december 2011

Zo hard als het buiten nu waait.....

zo snel vliegt de tijd. Zo stouw je je vol met speculaas en boterletter en zo loop je te zeulen met een kerstboom. Want ja....al wilde ik eigenlijk geen boom (omdat ze zo schreeuwend duur zijn!) ik ben toch overstag. DD heeft me ervan overtuigend dat we gewoon net als elk jaar een flinke boom in huis moeten zetten. En niet zo'n klein ding wat angstig in de hoek staat te kijken. Dus een grote boom is het geworden.

Vijfhonderd kerstlampjes zitten erin. Dat is zo'n mooi gezicht. En niet al te veel ballen. De meeste ballen stammen uit de tijd dat wij net gingen samenwonen. Ik kreeg toen een doos zilveren kerstballen van mijn vader. Mijn vader leeft al lang niet meer maar de kerstballen hangen nog elk jaar in de boom. Vreemd genoeg zijn er pas 2 gesneuveld in al die 23 jaar. Een dezer dagen zal ik even een fotootje maken van de boom. Dan hebben jullie een idee.

Is er ook nog iets gedaan met naald en draad? Jazeker! Ook al is mijn tijd schaars op het moment, ik probeer zoveel 's avonds te doen aan mijn babyblocks. Het streven is om de top voor het einde van het jaar klaar te hebben. Maar zover is het nog lang niet. Dus ik moet nog even doorwerken.

En toch is er weer een ander project tussendoor gekomen. Ik blijf maar nieuwe projecten opstarten. Dat vind ik het leuke van patchwork. Stofjes bij elkaar zoeken, een beetje knippen en plakken om tot een mooi geheel te komen. Maar goed...ik dwaal weer af. Zoals zovele van jullie heb ik inmiddels dit boek in huis:


En daarin staat o.a. deze quilt:Dat was eigenlijk liefde op het eerste gezicht. Dus wie heeft zondag haar snijmes uit het vet gehaald; juist.....ikke
Kijk maar:Ik ben nog lang niet zover dat ik de quilt in elkaar kan naaien maar dat maakt niet. Dit wordt naast alle handprojecten een naaimachine project. Maar ik heb de tijd. De tussenrandstof moet ik ook nog even achteraan. Dat komt ook wel. Maar het begin is er in elk geval.

Ik zag dat zij bezig is met de ohiostars en dat zij bezig is met de blindman's fancy. Beide quilts staan ook nog op mijn lijstje. Maar eerst maar eens dit tot een goed einde brengen!

Ik wens jullie een gezellige dinsdag toe!

woensdag 7 december 2011

Ik ben om!

Bakken vol met scraps heb ik hier staan. Ik durf ze echt niet te fotograferen want dan komt de quiltpolitie naar mij toe! En ondanks dat ik werk aan wel 3 scrapquilts tegelijk nl:


die


en


slinkt mij voorraad voor geen meter. Sterker nog. Hoe langer ik op mijn werkkamer zoek hoe meer bakken en bakjes met scraps ik tegenkom. En opeens komt de oplossing uit de lucht vallen. Net als zovelen van jullie ga ik huisjes bouwen met Jeanneke (klik) Normaalgesproken ben ik niet zo'n volgzaam type en vind ik het leuk om juist te doen wat anderen niet doen. Maar dit is zo'n geinig project!


Ik ben dol op huisjesquilts. Ooit heb ik al eens een huisjesquilt gemaakt maar waar dat ding nu weer gebleven is? Waarschijnlijk ergens op zolder bij mijn blauwe vest wat ik ook al een tijdje kwijt ben. De quilt was een oudje, een van mijn eerste projecten. Zo oud dat hij nog voor de tijd van de digitale camera was want ik heb er ook geen foto van.

Maar goed...huisjes bouwen gaat het dus worden. Er zijn al ontzettend veel inschrijvingen dus er gaat heel wat afgebouwd worden in quiltland. Wellicht dat we en passant even het woningprobleem in Nederland aanpakken? Het zijn kleine huisjes dus leuk voor starters!

Ik dwaal weer af! Hoe dan ook; gebouwd gaat er worden en ik verheug me erop om straks al die kleine huisjes voorbij te zien komen op de diverse blogjes!

Fijne dag vandaag!

zondag 4 december 2011

Jingle bells, jingle bells.....

Terwijl Nederland in het teken staat van de Sinterklaasviering zie je op veel buitenlandse blog de Christmasfever toenemen. Kerstquilts vliegen je om de oren en ook voor kleinere projecten kun je volop inspiratie opdoen.

Als ik dat zo her en der lees begint het automatisch weer te kriebelen, Er zijn zoveel leuke projecten en projectjes om te maken. Zal ik dan toch? Of toch maar niet?

Mmmm...ik denk dat het laatste het gaat winnen. Trauma's krijg ik nog van deze kerstquilt:


Jaren ben ik ermee bezig geweest. Ik begon er telkens te laat mee en tegen de tijd dat het kerst was verdween de quilt weer in de kast. Tot 2 jaar geleden! Opeens was hij klaar en kon hij met kerst op de tafel liggen. De quilt is overigens een patroon uit het boek Blended Quilts en geheel met de hand gemaakt.

In datzelfde jaar maakte ik in al mijn enthousiasme nog een kerstquilt:
Dit keer geheel op de naaimachine gemaakt. Deze quilt hangt over een ander tafeltje en dat staat wel sfeervol. Wanneer ik zin heb ga ik morgen alvast beide quilt neerleggen in afwachting van de kerst. Het is vandaag tenslotte al de 2e zondag van de advent dus het 2e kaarsje op de krans mag branden.

Maar eerst maar eens de Goedheiligman een handje helpen. We vieren het niet groots maar voor iedereen is er een klein cadeautje!

Ik wens iedereen alvast een heerlijk avondje toe!