zondag 30 oktober 2011

Rode zonnebloemen

In de zomer van 2010 begon ik aan een nieuwe quilt. Het stond al vast dat het een quilt moest worden uit dit boek:


Al zag de voorkant van het boek er toen nog iets anders uit maar dat terzijde. Toevallig is de quilt die nu op de kaft staat ook de quilt waar ik aan begonnen ben. Ik zocht al mijn rode lapjes bij elkaar en begon vol goede moed met het knippen en naaien van de dresden plate.

De quilt kwam op een beige ondergrondstof. Het 1e blok was klaar:En na dat blok volgden er nog meer blokken:
Sommige al compleet geappliceerd aan de achtergrondstof en anderen nog gespeld. En toen verdween deze quilt uit beeld. Andere, leukere projecten kwamen er voor in de plaats. Telkens als ik op mijn werkkamer de quiltblokken van links naar rechts schoof kwam ik dit bakje tegen. Ik vind de rode stoffen nog steeds prachtig maar iets stond me tegen aan deze quilt. En opeens wist ik het. Het was de beige achtergrondstof!
De quilt wordt zo veel te saai en niet spannend genoeg.

Dus heb ik alle dresden plates voorzichtig van de achtergrondstof gedemonteerd. Blegh....wat heb ik toch altijd een hekel aan dat klusje. Gelukkig had ik nog een hele grappige achtergrondstof liggen. Een donkerrood stipje (al lijkt hij op de foto zwart)en dat gaat de nieuwe achtergrondstof voor deze quilt worden. Zucht....alweer een project erbij. En dan heb ik het nog niet eens over de kerstballen die ik ook aan het breien ben. Het is maar goed dat we vandaag een uurtje langer kunnen handwerken!

Fijne zondag allemaal!

donderdag 27 oktober 2011

Babyblocks

Ik heb het al vaker gezegd; (het wordt bijna vervelend) maar het maken van scrapquilts vind ik het allerleukst. Dat gepriegel met een kleine stukkie stof is mij op mijn lijf geschreven. Ik bewaar dan ook alle kleine stukjes. Eerst bekijk ik of ik er nog repen van kan snijden. Die gaan in een aparte bak voor een ooit te maken project. En de rest van het 'afval' gaat in een rieten mandje. Nou ja...mandje.....inmiddels staan er 2 grote opbergbakken naast. Maar het rieten mandje staat zo gezelllig!

Regelmatig ga ik door de stukjes stof heen. Ik weet meestal nog precies welke stof ik in welke quilt gebruik hebt. Soms kom ik stukjes stof tegen die nog stammen uit mijn beginperiode van het quilten. Dat is nu zo'n 15 jaar geleden. Mijn smaak is inmiddels heel erg veranderd. Van de felle stofjes ben ik via de bloemetjesperiode bij de reproduktiestoffen periode aangekomen. Dat zijn de stoffen waar ik nu vaak mee werk.

En als je dan maar flink door die mand rommelt dan en een beetje past en meet dan heb je weer genoeg malletjes om teen en tander aan elkaar te naaien:Staat best gezellig toch? Dit gaat overigens een middenstuk van een quilt worden. Hoe de rest eruit komt te zien weet ik nog niet. Niets is verandelijker dan een mens nietwaar?

dinsdag 25 oktober 2011

Vingerhoedjes of toch niet?

Toen een tijdje geleden mede dankzij haar in quiltland de vingerhoedjesrage op gang kwam was ik eerst heel enthousiast. Als een gek ben ik vingerhoedjes gaan knippen uit de kleinste stukjes stof die ik maar kon vinden. Toen ik een flinke berg had was het moment aangebroken om ze aan elkaar te gaan naaien. En raadt eens wat? Opeens had ik helemaal geen zin meer in een vingerhoedjesquilt. Ik zag om mij heen de meeste prachtige quilts voorbij komen en mijn vingerhoedjes lagen onaangeroerd in een Tupperware bakje op de werkkamer.

Tot afgelopen week. Bij een van mijn spaarzame opruimmomenten (op de werkkamer dan) kwam ik een boek tegen wat ik al een tijdje kwijt was. Namelijk dit boek:


De meest prachtige projecten en quilts staan in dit boek. De reden dat ik 'm een tijdje kwijt ben geweest was denk ik omdat haar quilts nogal bewerkelijk zijn. En ik dacht daar voorlopig geen tijd voor te hebben. Maar mijn oog viel op een bepaalde quilt uit het boek. Helaas heb ik er geen plaatje van en mijn scanner doet het niet. Maar neem van mij aan dat het een prachtige quilt is!

Zomaar ineens kwamen mijn geknipte vingerhoedjes om de hoek kijken. Want die kon ik perfect gebruiken voor deze quilt. En zo werd het 1e blokje geboren:
En na dat blokje volgden er nog meer blokjes:


En inmiddels zijn er nog meer blokjes voorbereid. Ze liggen allemaal in mijn oude vertrouwde Tupperware bakje te wachten totdat ze aan de beurt zijn om te worden geappliceerd. Dertig blokjes moeten het in totaal worden. En dan zijn we er nog niet hoor. Nee.....want dan moet er nog een heleboel blaadjes en stengels worden geappliceerd.

Voorlopig voegen we dit appliceerwerk eerst maar weer eens toe aan de to-do-lijst!

zondag 23 oktober 2011

Jarig!!!

Vandaag vier ik mijn verjaardag. 45 kaarsjes mag ik uitblazen op de taart. Nou ja...virtueel dan. Want in de praktijk zijn we de hele dag weg. ik ben een paar jaar geleden al gestopt met het vieren van mijn verjaardag. De hele dag ben je de familie aan het voorzien van hapjes, drankjes en eten en zelf heb je helemaal niets aan die dag. Wat je eraan over houdt zijn een paar zere voeten van het sjouwen.  Bovendien is onze dochter 3 weken eerder jarig dus dan heb ik de hele bups op de vloer. Uitgebreid met eten erbij. Vind ik ook leuk voor haar. Maar op mijn verjaardag wil ik doen wat ik leuk vindt!

Dus ik ga vandaag heerlijk met mijn eigen gezin op pad. Scheveningen en Den Haag staan op het programma. En vanavond lekker uit eten.

Oh ja....en de taart......die staat niet op lijstje van Sonja Bakker! Dus ik houd het bij deze taartjes:

vrijdag 21 oktober 2011

Sterretjes

Een paar weken geleden (om precies te zijn eind augustus) liet ik jullie deze blokken zien:


Ik schreef toen al dat ik dit eigenlijk een veel te klein lappie vond. Maar ik twijfelde wat ik ermee zou doen. Of een paar randen erom heen zetten of een paar blokken erbij maken. Het laatste is het dus geworden:Afgelopen weken heb ik er zeven blokken bij gemaakt zodat de totale quilt nu uit 16 blokken bestaat. Ik moet ze er alleen nog even aanzetten. Nu heb ik er meer vrede mee. Er zullen waarschijnlijk nog wel een paar randen omheen komen maar het middenblok oogt niet zo ielig meer.

Bij het maken van quilts denk ik namelijk altijd groot en niet klein.

Ondertussen schiet het doorpitten van de hartjesquilt niet op. Nu het kouder weer wordt willen mijn handen niet altijd meer wat ik wil. Dus pak ik 's avonds regelmatig iets anders om te doen. Gezellig samen Wordfeud spelen op de I-Phone met mijn zoon of ik brei een paar naalden. Dat wil nog wel eens gaan.

Hoe dan ook; stilzitten is er niet bij!

Ik wens iedereen alvast een heerlijk zonnig en ontspannen weekend toe!

dinsdag 18 oktober 2011

Tadaa.......

ik ben trots op mezelf. Want ondanks een lichtelijke afkeer van het in elkaar zetten van een hexagonquilt ben ik hier toch maar  mee verder gegaan. Mijn nieuwsgierigheid overwon het. Ik ben zo benieuwd hoe deze quilt eruit komt te zien als hij straks 2.40 bij 2.40 is .....(grapje....)


Alle gekheid op een stokje. Ik ben toch van plan om hier een behoorlijke lapje van te maken. Ik ben dol op scrapquilts en ik heb bakken met kleine en grote lapjes. Het is een sport om telkens een lapje uit te zoeken waaruit precies een hexagonnetje past. En zo zoetjes aan zet ik 'm dan in elkaar. Best een leuk lappie al toch?

zaterdag 15 oktober 2011

Gouwe ouwe

Ik ben op dit moment druk bezig om de fotoalbums die hier in huis op de diverse laptops en pc's staan een beetje te ordenen. En dan kom je vanzelf ontzettend veel foto's van quilts tegen. Quilts die af zijn en inmiddels een andere eigenaar hebben gevonden, quilts die hier in huis nog ergens rondzwerven, projecten waar ik ooit aan begonnen ben maar ook foto's die op het internet tegenkom ter inspiratie.

Alles wat op de gevoelige plaat is vastgelegd kom ik tegen. Een reisje door herinneringenland. Want ik quilt al heel wat jaartjes dus ik heb bergen met foto's.

Ik kwam ook een quilt tegen die ik een aantal malen gemaakt heb. Ik vond het echt een superleuke quilt om te maken en heb er erg veel plezier aan beleefd:


Vaak is mij gevraagd hoe heb je deze quilt gemaakt. Welnu...ik ben een fantastische link tegengekomen waar de techniek zoals ik 'm heb gebruikt wordt uitgelegd. Kijk maar eens op deze link.
Ik heb deze quilt/techniek overigens uit een boek gehaald.

Verder kwam ik een foto tegen van een scrapproject waar ik een tijd geleden mee begonnen ben:babyblocks! Dit project heb ik maar weer eens opgezocht. De blokken op de foto liggen los van elkaar en zijn nog niet eens aan elkaar genaaid. Daar is inmiddels verandering in gekomen. Binnenkort een update van dit project.

Voor nu wens ik iedereen alvast een heel fijn weekend toe en veel quiltplezier!

dinsdag 11 oktober 2011

Hexagonnen

Als er een hype losbarst in quiltland dan barst hij ook goed los. Overal om mij heen zie ik hexagonnenblommen als paddestoelen uit de grond schieten. De meest prachtige hexagonquilts/projecten heb ik al bewonderd. En toch blijven bij mij op de een of andere manier die projecten altijd liggen.

Ik begin heel enthousiast aan een project. Kijk maar...hier ben ik zeker 3 jaar leden mee begonnen:


Op de keurig Engelse manier; om een kartonnetje rijgen met behulp van Liesl knijpertjes. Het maken van de hexagonnen dat vind ik nog wel een leuk werkje. Dat kauw je wel weg zo 's avonds bij de tv. Maar dan....het in elkaar naaien. Wat een ramp! Die kartonnen doen niet wat ik wil, ik prik regelmatig met de naald door mijn vinger heen. En als ik dan eindelijk een blom in elkaar heb dan ben ik er nog niet......neeee......want dan moet hij nog in een groter geheel passen. Uiteindelijk komt het er na veel zwoegen dan zo uit te zien:Ik ben niet tevreden; gevolg....het project beland in de kast.

Dan maar een scraphexquilt opzetten. Ik ben dol op scrapquilts en het is een sport om het kleinste stukje stof te bewaren zodat er nog een hexagon uit past. Dit keer ben ik aan het plakken geslagen. Maar ook hier kan ik niet warm voor lopen. Ik heb toch echt 3 jaar over de kleuterklas gedaan dus ik moet redelijk kunnen plakken. Maar mijn vingers zitten in no-time onder de plak. Met als gevolg dat alles wat ik ook maar vastpak blijft plakken. Getver....wat een geklieder.

Na veel vijven en zessen is dit het resultaat;Overigens is deze foto alweer van ruim een jaar geleden. En tot op heden liggen deze 2 trieste projecten op mij te wachten. Of ik ze ooit ga afmaken weet ik niet. Het kriebelt wel maar ik weet dat de frustratie weer gaat overheersen. Ik ga er eens over nadenken!

Ondertussen houd ik me lekker bezig met projecten zonder plak en zonder karton!

vrijdag 7 oktober 2011

En dat is 12!!


Het gaat goed met de flannekes! Ik ben bijna op de helft met het maken van de blokken. Mijn plan is om 25 blokken te maken zodat ik 5 rijen van 5 blokken kan uitleggen. Maar dan? Gaat er een blok tussen komen of een sashing? Of fabriek ik nog iets anders in elkaar?

Voorlopig liggen er weer 5 blokken voorbereid klaar en kan ik weer appliceren. En het wordt er weer voor! Als je de voorspellingen mogen geloven gaan we vandaag en morgen de eerste herfststorm krijgen.

Toch jammer dat ik morgen langs het voetbalveld sta. Vorige week nog lekker in een hemdje met korte rok.....morgen waarschijnlijk met een spijkerbroek en winterjas aan. Maar goed...da's de charme van Nederland!

Ik wens iedereen alvast een gezellig weekend toe!

maandag 3 oktober 2011

Stack en wack

Alhoewel ik tegenwoordig liever patchwork met de hand kan ik het werken op de naaimachine toch niet helemaal aan de kant schuiven. Zeker als ik dit (klik) soort filmpjes tegenkom op Youtube. Dan roept het me gewoon 'maak mij, maak mij, probeer het uit'. En voordat ik het weet ben ik druk aan het snijden en naaien.

Met dit als resultaat:Ik heb niet zoals in het filmpje turnovers gebruikt maar heb zelf driehoeken gesneden. Heel simpel, gewoon bij mezelf gewinkeld in de voorraad CW stofjes en overal een vierkant vanaf geknipt. De basisstof die ik heb gebruikt is uit de serie Miniatures van Windham.

Zoals meestal met quilts die ik maak op de naaimachine ga ik niet voor klein maar leef ik me helemaal uit. Deze quilt is 1.70 bij 2.20 ongeveer. Ik twijfel of ik er nog een rand omheen zal maken.

Voorlopig zal de quilttop nog even op de stapel belanden. Ik ga eerst weer lekker verder met mijn flannelekes!